Het overleg over het Europese herstelplan

Het overleg van de Europese leiders is volgens Nederland niet veel opgeschoten. Het gaat over hoe Europa de financiƫle crisis, wat door het coronavirus is veroorzaakt, kan beteugelen. Alle landen zijn het er over eens dat dit het beste kan gebeuren door een grote hoeveelheid geld op de kapitaalmarkt te lenen om investeringen op pijl te houden.

Het verschil van mening tussen de vrekkige vier en de rest van de landen is hoe men de lening uiteindelijk terug gaat betalen. Nederland als leider van de vrekkige vier wil dat er alleen geld geleend kan worden uit het zogenoemde herstelfonds als aan een aantal strikte voorwaarden wordt voldaan. Landen zullen hun economische structuur moeten hervormingen door het verlagen van hun pensioenstelsel, verminderen van arbeidsrechten en uitgave van sociale voorzieningen zodat er meer overblijft om de lening terug te betalen. Dit komt neer door de terugbetaling af te wentelen op het arme deel van de bevolking.

Het kan natuurlijk ook anders door niet de overheidsuitgave te verminderen maar de belastinginkomsten te verhogen door het rijke deel van de bevolking zwaarder te belasten. Een verhoging van de vermogensbelasting en een progressievere inkomstenbelasting te heffen zoals na de tweede wereldoorlog in Duitsland is gebeurd. Hierdoor kan men de kloof tussen arm en rijk wat dichter bij elkaar brengen.

Dit voorstel kunnen we niet verwachten van Rutte die een aanhanger is van de neoliberale ideologie. Maar Rutte is in dit overleg niet als vertegenwoordiger van de VVD maar van Nederland. Hij is in Brussel met een mandaat van de tweede Kamer van Nederland en daar heb ik ook niets vernomen van een voorkeur hoe we de terugbetaling van de lening gaan verdelen over de bevolking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *